Odyssée 319: de kunst van het loslaten

Ook dit jaar willen we weer een wijnverhaal maken voor het goede doel. Dit jaar is ons oog gevallen op Monicares Foundation. Deze mooie stichting zet zich al meer dan 10 jaar in voor Zwolse gezinnen die het moeilijk hebben als gevolg van kanker of de ongeneeslijke ziekte van een van de kinderen of andere directe gezinsleden.
Geschreven door
Roel & Nico
Gepubliceerd op
12 september 2025

Het wijnverhaal wat we hiervoor wilden maken wilden we op één of andere manier laten aansluiten bij het goede doel. En we kunnen met trots zeggen dat we hier wederom in geslaagd zijn. Tijdens onze zoektocht in de champagne streek in Frankrijk kwamen we een bijzonder project tegen, namelijk Odyssée 319. Voor dit project is ieder jaar maar weer de vraag wat voor champagne het gaat opleveren. Ze hebben geen lange termijn plannen, maar bekijken het van jaar op jaar. De kunst van het loslaten. Een aanpak waar mensen tijdens een ernstige ziekte ook toe veroordeeld zijn.

Dit heeft ons doen besluiten om dit jaar een verhaal te maken over de Odyssée 319, Millisimé 2017, Extra Brût. Deze wijn kunnen jullie dan nu ook bestellen, waarbij van iedere fles €5 naar het goede doel gaat. Dus bestel deze mooie champagne, dan heb jij een topchampagne om een mooi moment mee te vieren en steun je tegelijkertijd het goede doel.

In het hart van de zachte glooiende heuvelrug van Côte des Blancs bevindt zich het zeer gerenommeerde dorp Avize, een van de 17 Grands-Crus-dorpen. De champagnes die uit dit dorp komen staan bekend om hun puurheid en zijn vol karakter.

In het centrum van dit veelbelovende dorpje maken Olivier Bonville & Ferdinand Ruelle, in hun familiekelder, de mooiste Blanc de Blancs. Dit mooie wijnbedrijf is bekend om 5 permanente champagnes, die in de loop van 4 generaties zijn ontstaan en die stuk voor stuk het ware karakter van de terroir van de regio laten zien.

Daarnaast zien de mannen het als een uitdaging om ieder jaar een bijzondere champagne te produceren, die het karakter van dat jaar weerspiegelen, de Odyssée 319. Ieder jaar ontmoeten ze wijnmakers uit 319 omringende dorpen en selecteren de beste druiven uit die dorpen om daar de champagne van het jaar mee te maken.

Productblad over deze champagne

Wil je meer weten hoe de Odysseé 319 uit 2017 tot zijn smaak komt? Download dan via onderstaande knop het productblad (in het Engels).

Download PDF

Het oogstjaar 2017, waar wij de champagne van hebben geselecteerd, staat bekend om een weerbarstig jaar. Lentevorst verwoestte veel knoppen, waardoor de smaken in de overgebleven druiven werden geconcentreerd. De lente werd gevolgd door een vrij warme, zonnige zomer van half mei tot eind juli. En augustus kenmerkte zich door veel stormen, hagel en regen. Je kunt je voorstellen dat deze extreme schommelingen een enorme uitdaging waren voor de wijnranken en zorgde daarom voor een oogst met uitzonderlijke kwaliteit.

Zo uitzonderlijk zelfs dat de mannen besloten om alleen de druiven van dat jaar te gebruiken, wat de champagne Millisimé maakt. De zeer lage dosering die ze eraan toevoegden, Extra Brût, zorgt ervoor dat de wijn puurheid en karakter heeft, zonder overtollige suiker, waardoor je goed de terroir en het karakter van dat jaar kan proeven.

Wil je meer te weten komen over dit mooie project, bekijk dan onderstaande video.

Bubbels met één missie
Ook dit jaar zetten we weer een actie op voor het goede doel. Dit jaar is onsoog gevallen op Monicares Foundation. Deze mooie stichting zet zich al meerdan 10 jaar in voor Zwolse gezinnen die het moeilijk hebben als gevolg vankanker of de ongeneeslijke ziekte van een van de kinderen of andere directegezinsleden.
In september, oktober & november bieden wij eenmalig een exclusieve topchampagne aan. Zoals men van ons gewend is, gaat het om een nog onbekende champagne in Nederland, maar met een uitzonderlijke kwaliteit. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Meet weten over Monicares? Klik op onderstaande knop.
De wijn

Deze geweldige champagne is nu te bestellen

Odyssée 319

Odyssée 319 Champagne Extra Brût Millésime 2017
45
/
fles
Winery
Bonville / Odyssée 319
Wijnmakers
Ferdinand Ruelle & Olivier Bonville
Jaargang
Millésime 2017 (Single Vintage)
Locatie
Avize (Dorp in Côte des Blancs met extreem hoge kwaliteit Chardonnay druiven) Grand Cru (zijn maar 17 dorpen met deze status)
Grapes
Blanc de Blancs (100% Chardonnay)
Dosage
Extra Brût
Vinification
Rijping in zowel RVS als middelgrote en grote houten vaten

Wijnverhalen

Bekijk onze eerdere wijnverhalen
December 2024

Discover the character of Gigino

Ondanks de barre omstandigheden door het Fascitische regime in Italië, startte Altero en Maria Franceschini in 1938 een wijnonderneming. De herinneringen van de lange tochten naar Rome om daar de wijn te verkopen worden in de familie nog levendig herinnerd.
April 2024

Pure wines from Luxembourg

Hoewel Luxemburgse wijnen misschien niet zo wijdverspreid zijn als die uit andere wijn producerende regio's worden ze steeds meer erkend als verborgen juweeltjes die het ontdekken waard zijn.In de betoverende valleien van de Moezel, Alzette en Sûre biedt Luxemburg een gevarieerd terroir ideaal voor wijnbouw.
December 2023

Grand Cru Champagne from Chouilly

Ontdek de onvergelijkbare Grand Cru Blanc de Blancs BRUT Vintage 2015-champagne, een meesterwerk dat zijn oorsprong vindt in de betoverende Côte des Blancs, verspreid over 5.78 hectare en bestaande uit 30 percelen.
November 2023

The Tuscan light of life

In March of this year, we drove to Düsseldorf in winter spheres to visit Europe's largest wine fair, ProWein. The ideal place to make new contacts in the wine world.
July 2023

A mouthful of wine from Provence

Dit verhaal begint met een unieke vondst die we deden midden in de Provence. Je zou verwachten dat deze vondst een mooi wijnhuis is, of een prachtige wijn. Maar het bleek nog waardevoller te zijn, namelijk een gerenommeerde Nederlandstalige vinoloog genaamd Paul Schmit.
December 2022

Sorentberg Riesling

Aan de rivier de Moezel in de Duitse deelstaat Rijland-Palts ligt de plaats Reil. In de smalle kronkelende straten van dit rustige stadje herbergt een wijnhuis met een rijke historie. Al vanaf 1684 worden in het wijnhuis van Julius Treis de mooiste Riesling wijnen gemaakt.Het verhaal dat we over dit wijnhuis hebben ontdekt is bijzonder te noemen, over de specifieke wijn nog maar te zwijgen. We zijn dan ook erg trots dat dit het eerste verhaal wordt van Beyond The Bottle.